torsdag den 9. november 2023

Byen Danmark

Dejligt at finde erfaren tekniker i landsby

Jeg har siden jeg med min familie flyttede til Langå oplevet hvordan ressourcer, jeg før forbandt med storbyen, findes i mit opland. 

Indenfor kun 20 minutters køreafstand fra mit hjem har jeg fundet højt specialiserede værksteder. De har ikke butiksfacade og skiltning. I stedet er det ydmyge værksteder, der ligger i tilknytning til private hjem - i kælderen eller i en tilbygning.

I sidste uge fik jeg fintunet min Bassman '65 rørforstærker hos Møller-mod ved Nøddelund, så den kan holde yderligere 58 år!!! Hos Rulleguitar i Hadsten har jeg fået limet en knækket hals på min Hofner Senator bas '64 og fået monteret en ny guitarsaddel i ægte ben.  Mine kontrabasser kommer i hænderne på Robert Knudsen i Bjerringbro, som sørme også håndbygger nye violiner, celloer, kontrabasser og Gamba'er. Alle de her tre værksteder har et netværk af musikere og andre værksteder, der breder sig langt ud i Danmark og til udlandet.

Jeg er storbybo nok til, at jeg lige skulle samle mod til, at lægge min tillid hos en fagperson, der har værksted i en lille prutby - "de kan vel ikke være lige så gode, som dem inde i storbyen". Men den følelse kan jeg mane væk, da jeg kun har gjort gode erfaringer - ikke mindst fordi der ikke er helt så travlt, når man snakker om opgaven. Det er også en god følelse, at det kommercielle drive fylder mindre - hvilket nok især skyldes, at der ikke skal betales en høj husleje hver måned.

Ny bog af Tom Nielsen, beskriver Danmarkshistorie ud fra byudviklingen. Der er kapitler om købstaden, landsbyen, stationsbyen, forstaden og selvfølgelig hovedstaden. Bogens titel Byen Danmark er sjov, og jeg elsker den følelse som voksede i mig, mens jeg læste - en følelse af at vi som mennesker er forbundet, og at grænser (f.eks. mellem land og by) ikke er skarpe, men i stedet er bløde overgange, der er i bevægelse.