lørdag den 8. august 2020

Haveplan på 1 time

Når jeg tænker tilbage på de 5 1/2 år vi har haft hus i Langå, kan jeg komme i tanke om rigtigt mange projekter, men særligt ét skiller sig ud som vigtigt - det opstod ved en tilfældighed.

Vi kørte til Roeds Planteskole for at kigge på frugttræer. Ved kassen fik vi øje på et tilbud om at få en havearkitekt på besøg i en time. Vi bestilte tid, da det da lød meget sjovt. 

På dagen kom en venlig herre og lavede en hurtig skitse tegnet i hånden. Han foreslog at vi fik en gravemaskine på besøg, for at få fjernet rødder og for at få flyttet jord, sådan at der i stedet for en stor jævnt skrånende grund blev indrettet nogle flade tableauer med stier og trapper imellem. Samtidig gjorde han os opmærksomme på de gode buske, der allerede var plantet, og hvordan vi kunne give dem bedre plads - det tog 1 time.

Allerede den efterfølgende uge fik vi besøg af Søren fra Væth. Han kiggede på tegningen og gik i gang med at grave i silende regnvejr, mens jeg kørte fem trailerfulde buske og trærødder til genbrugspladsen. 

Når vi kigger tilbage, var det et utroligt held, at vi tilfældigvis så opslaget om besøg af havearkitekt. Vi har ikke skullet investere i en masse planter - det vi fik var en plan for at udnytte grunden på en bedre måde. Den tegning, som det tog en fagmand én time at udfærdige, har vist sig at være uvurderlig for os - fra et trist månelandskab opstod en have.

Som bonus kunne havearkitekten fortælle, at de mange bærbuske op mod vejen giver Aronia-bær, som er særligt sunde at spise. De har en lidt bitter smag, men da de jo er proppet med vitaminer og andet godt, har vi forsøgt os frem. Aronia-crumble og Aronia/Banan smoothie smager godt. Her er en opskrift man selv kan eksperimentere ud fra. Vi fryser flere kg ned, så vi har til smoothies og crumble resten af året. 

Smoothie-opskrift til 4-5 personer

1 dl. frosne Aroniabær 

2 frosne bananer 

1 dl. yoghurt naturel

fylder op med mælk eller ris/soyamælk, så det lige dækker.

Smag til med vaniljesukker, citron + evt. lidt vanilleis eller frosne jordbær. Isterninger tilsættes, hvis man vil opnå "hjerne-frys"!

Hvis man vil gå all-in på sundhed, kan man tilsætte en teske hørfrøolie til sin egen portion :)